Sejarah KPTM

Ditulis oleh Super User on . Posted in Statik

Kolej Poly- Tech MARA ( KPTM) , yang sebelum ini dikenali sebagai Kolej Yayasan Pelajaran MARA ( KYPM ) telah ditubuhkan sebagai sebuah institusi pendidikan tinggi swasta di bawah Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996 (Akta 555) pada September 2003. Diuruskan oleh Kolej Poly-Tech MARA Sdn. Bhd , anak syarikat milik penuh Majlis Amanah Rakyat (MARA), KPTM menawarkan pelbagai peluang pendidikan dalam bidang Teknologi Maklumat, Sains Komputer, Perakaunan, Pengurusan Perniagaan, Kejuruteraan dan Sains Kesihatan .

Semuanya bermula pada bulan Januari 1983 dengan penubuhan Pusat Sumber Pembelajaran di Kota Bharu, Kelantan. Pada Jun 1983 Maktab Sains MARA (juga dikenali sebagai MARA Kolej Komuniti) di Kuantan, Pahang telah ditubuhkan. Pada masa itu, ia menawarkan program berkembar yang dikenali sebagai Ijazah Bersekutu Amerika ( AAD ). Program ini telah diterima dengan baik oleh lebih daripada 75 universiti di Amerika Syarikat dan New Zealand sebagai program 2 +2 ijazah pemindahan. Pencapaian luar biasa kemudian membawa kepada penubuhan KPTM Kuala Lumpur (1987), KPTM Bangi (1988) dan KPTM Kota Bharu (1994). Lain-lain pakatan strategik antarabangsa telah dibentuk dengan Konsortium Utara United Kingdom (1988), Konsortium Australia Pengajian Tinggi di Malaysia (1994) dan Konsortium British Pengajian Tinggi di Malaysia (1994) yang membolehkan pelajar untuk melanjutkan pelajaran dalam beberapa universiti ternama di UK dan Australia. 1993 menyaksikan satu lagi pakatan ditubuhkan dengan Dublin Business School, Ireland untuk menjalankan ACCA program perakaunan profesional. Perkongsian dengan Coventry University, United Kingdom (2004) telah membawa kepada inisiatif dalam melahirkan siswazah yang bertaraf dunia.

Kekuatan KPTM sedia ada dibina melalui rekod yang cemerlang dan penggabungan 2 institusi terkemuka MARA iaitu Kolej Yayasan Pelajaran MARA (KYPM) dan Akademi Infotech MARA (AIM). KPTM telah berkembang menjadi antara Bumiputra institusi pendidikan swasta terbesar dengan lebih 12,500 pelajar sepenuh masa tersebar di 7 kampus di Kuala Lumpur sebagai kampus utama dan cawangan di Bangi ,Kuantan ,Kota Bharu, Alor Setar, Ipoh, Batu Pahat, Semporna dan KESEDAR, Gua Musang.

KPTM juga menubuhkan kerjasama tempatan dengan orang ramai dan swasta universiti seperti Universiti Teknologi MARA (1994), Universiti Putra Malaysia (1995), Universiti Malaya (1995 , Universiti Kebangsaan Malaysia (1996), Universiti Sains Malaysia (1996), Universiti Multimedia (1998), Universiti Utara Malaysia dan juga Pusat Matrikulasi, Kementerian Pelajaran Malaysia (1999).

Komitmen kami kepada pembelajaran sepanjang hayat dan fleksibiliti untuk pendidikan tersebut ditunjukkan dalam kepelbagaian program yang ditawarkan melalui Pusat Pendidikan Berterusan (CCE ). Sejak penubuhannya pada tahun 1995, CCE telah menawarkan separuh masa dan program pembelajaran jarak jauh dari sijil, diploma , ijazah dalam pelbagai bidang, dan juga kursus-kursus pendek yang dijalankan dengan kerjasama universiti-universiti tempatan dan antarabangsa dan institusi rakan kongsi.

Hari ini, KPTM berbangga dengan sejarah dan asas yang kukuh yang telah membawa pertumbuhan pendidikan berterusan di masa hadapan. Sejak kebelakangan ini, kita dapat melanjutkan program kualiti mampu kami kepada ramai individu dalam usaha untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran. Ia telah menjadi komitmen mutlak kami untuk menyediakan peluang untuk individu untuk mendapatkan akses mudah kepada pendidikan , selain menyediakan pendekatan holistik terhadap pendidikan dan latihan, dengan itu memastikan pelajar kerjaya dan kehidupan meningkatkan pelaburan untuk masa depan .